
کتاب الکترونیک
کتاب اصطلاحات و مفاهیم مهم در دیجیتال مارکتینگ
بیش از 100 اصطلاح مهم و کاربردی که باید بدانید
علم دیجیتال مارکتینگ بسیار وسیع است و با گذر زمان به واسطه توسعه دیجیتال به وسعت آن نیز افزوده میشود. به همین دلیل تلاش کرده ام تا اصطلاحات و مفاهیم کلیدی در حوزه دیجیتال مارکتینگ را به صورت مجموعه ای یکپارچه با ساختاری منظم گردآوری کنم تا این کتاب برای افراد حرفه ای به عنوان یک دستیار و برای افرادی که به تازگی میخواهند دیجیتال مارکتینگ را بیاموزند به عنوان یک منبع آموزشی باشد. اصطلاحات و مفاهیم را به بخشهای مختلفی از جمله مفاهیم کلی مارکتینگ، اصطلاحات در انواع کانالهای دیجیتال مارکتینگ، اصطلاحات در انواع ابزارها و پلتفرمهای پرکاربرد بازاریابی اینترنتی و اصطلاحات رایج در حوزه دیجیتال آنالیتیکس تقسیم بندی کرده ام تا خواننده بتواند جایگاه استفاده از هر کدام را نیز تا حدودی تشخیص بدهد.
اصطلاحات و مفاهیم کلی در دیجیتال مارکتینگ
بازار هدف / مخاطبان هدف:
مجموعه افراد یا سازمانهایی که محصول یا خدمات ما نیاز آنها را رفع میکند.
پروموت / پروموشن (Promotion) :
معرفی محصول یا خدمت به مخاطبان هدف.
کپمین بازاریابی(Marketing Campaign) :
مجموعه اقدامات و فرآیندهای برنامه ریزی شده برای پروموت یک محصول یا خدمت.
تاچ پوینت (Touchpoint) :
جایی که از طریق آن در فضای آنلاین با مشتری ارتباط برقرا میکنیم و یا خرید و فروش صورت میگیرد. وبسایت، اپلیکیشن، اینستاگرام یا تلگرام هر کدام یک تاچ پوینت هستند.
مشتری بالقوه :
برخی از مخاطبان هدف که حاظر هستند به خاطر محصول یا خدمتی که ارائه میکنیم، پول پرداخت کنند اما هنوز ما را نمیشناسند.
سرنخ (Lead) :
مشتریان بالقوه ای که که کسب و کار ما را شناخته اند، توجه آنها به ما جلب شده و طی فرآیندی ایمیل یا شماره تماس خود را در اختیار ما قرار داده اند اما هنوز خرید نکرده اند.
مشتری بالفعل :
افرادی که به خاطر محصول یا خدمتی که ارائه میکنیم پول پرداخت کرده اند.
پرسونا (Persona) :
اگر مجموعهای از ویژگیها و ترجیحات و الگوهای فکری و رفتاری مخاطب فرضی را گردآوری کنیم، به این مجموعه پرسونای مخاطب گفته میشود.
تبدیل (Conversion) :
اتفاق افتادن هدفی هست که برای وبسایت یا کمپین خود در نظر گرفته ایم. مثلا اگر هدف ما از یک کمپین، دریافت ایمیل کاربران باشد،با دریافت هر ایمیل از هر کاربر، یک Conversion صورت گرفته است. اصطلاحا به آن تبدیل بازدید کننده به مشتری نیز گفته میشود.
نرخ تبدیل (Conversion Rate) :
تعداد Conversion ها تقسیم بر تعداد بازدیدهایی که از سایت یا اپلیکیشن صورت گرفته است.
قیف فروش /قیف خرید (Sales Funnel) :
به کلیه مراحلی که یک مشتری از زمان آشنایی با ما تا خرید نهایی طی میکند را قیف فروش میگویند.
هزینه ثبت نام (Cost Per Register) :
میزان هزینه ای که برای هر رجیستر پرداخت کرده ایم. مثلا اگر برای جذب ۱۰۰۰ بازدید کننده از طریق تبلیغات کلیکی، ۱۰۰٫۰۰۰ تومان هزینه کرده باشیم و ۱۰ نفر در سایت یا اپلیکیشن ما ثبت نام کرده باشند، هزینه هر ثبت نام میشود ۱۰۰٫۰۰۰ تومان تقسیم بر ۱۰ یعنی ۱۰٫۰۰۰ تومان.
هزینه مارکتینگ (Marketing Cost) :
در مثال قبل ما ۱۰۰٫۰۰۰ تومان برای جذب بازدید کننده هزینه کرده ایم که هزینه مارکتینگ ما همان ۱۰۰٫۰۰۰ تومان میشود.
هزینه مارکتینگ هر فروش (Cost Per Sale) :
اگر از آن ۱۰ نفری که ثبت نام کرده اند ۱ نفر از آنها خرید نهایی را انجام بدهد، هزینه مارکتینگ آن فروش معادل ۱۰۰٫۰۰۰ تومان تقسیم بر ۱ یعنی ۱۰۰٫۰۰۰ تومان میشود. به عبارت دیگر، ما ۱۰۰٫۰۰۰ تومان برای مارکتینگ یک فروش موفق هزینه کرده ایم. اما اگر فرض کنیم که از آن ۱۰ نفر ۵ نفر از آنها خرید نهایی را انجام داده باشند هزینه مارکتینگ هر فروش میشود ۲۰٫۰۰۰ تومان.
هزینه فروش (Sale Cost) :
مجموع هزینههای مارکتینگ، هزینههای جاری و هزینههای تولید محصول هزینه فروش را تشکیل میدهند. در صورتی که میانگین حاشیه سود فروش از میانگین حاشیه هزینه فروش پایین تر باشد، کسب و کار ما ضررده است و اصطلاحا ROI آن منفی میباشد.
نرخ بازگشت سرمایه (ROI) :
میزان سود کسب شده تقسیم بر سرمایه اولیه ای که هزینه کرده ایم ضربدر ۱۰۰٫ در مثال قبل اگر سود فروش محصول یا خدمت ما ۳۰۰٫۰۰۰ تومان باشد نرخ بازکشت سرمایه یا Return On Investment آن میشود ۳۰۰%. برای محاسبه سود باید هزینه فروش محصول یا خدمت خود را از مبلغ فروش کسر کنید.
شاخصهای کلیدی ارزیابی عملکرد (KPI’s) :
البته این یک اصطلاح در علم مدیریت است. برای بیهنه سازی تمام کارها به پارامترهایی نیاز داریم تا بتوانیم اثربخشی آن کار را اندازه بگیریم. مثلا ROI یکی از مهمترین شاخصهای کلیدی ارزیابی عملکرد برای یک کسب و کار اینترنتی است که تیم دیجیتال مارکتینگ تاثیر مستقیم روی آن دارد. به عنوان مثالی دیگر، رتبه کلمات کلیدی را میتوان به عنوان یک KPI مهم برای تیم سئو در نظر گرفت.
بنر مارکتینگ (Banner Marketing) :
به پروموت محصول یا خدمت از طریق بنرهایی که روی سایت یا اپلیکیشن نمایش داده میشوند، بنر مارکتینگ میگویند. این بنرها ممکن است تبلیغات سایتهای دیگر یا بنر متعلق به خود سایت باشد که به بازدیدکنندهها نشان داده میشود.
کامنت مارکتینگ (Comment Marketing) :
ثبت نظرات مثبت در سایت خودمان یا در فضاهایی که درباره سایت یا محصول ما صحبت کرده اند. امروزه درصد بالایی از مشتریان، نظرات افراد دیگر را مطالعه میکنند تا مطمئن شوند که تصمیم درستی میگیرند. به همین دلیل حضور موثر در قسمت نظرات سایت خودمان یا سایتهای دیگر بسیار میتواند به تصمیم مشتری جهت خرید از ما یا ایجاد ذهنیت مثبت در او کمک کند.
هدف (Goal) :
کاری که انتظار داریم بازدیدکنندهها آن را انجام بدهند. ممکن هست هدف از یک سایت یا کمپین تبلیغاتی، دریافت اطلاعات کاربران یا فروش یک محصول باشد. هدفها در حوزه دیجیتال مارکتینگ به دو قسمت Minor و Macro تقسیم بندی میشوند.
لندینگ پیج (Landing Page) :
صفحه ای که برای تحقق هدفی خاص به صورت ویژه طراحی و در اختیار کاربران قرار داده میشود. معمولا به لندینگ پیج صفحه فرود هم گفته میشود. همچنین بیشتر اوقات به اولین صفحه ای که کاربر پس از کلیک کردن روی یک تبلیغ یا بنر میبیند، لندینگ پیج میگویند.
(Call To Action) CTA :
دکمه ای که در سایت یا اپلیکیشن قرار میدهیم تا کاربر را به سمت تحقق هدفی که ما مشخص کرده ایم هدایت کند. رنگ، اندازه، جایگاه دکمه در صفحه و متنی که روی دکمه مینویسیم، احتمال اینکه نظر کاربر را جلب کند و روی آن کلیک کند تاثیر میگذارد.
تست A/B یا A/B Test :
تست A/B یعنی ایجاد تغییرات جزئی در کمپین یا لندینگ پیج با هدف بررسی تاثیر آن تغییرات در نرخ تبدیل. مثلا دو ورژن A و B از یک لندیگ پیج ساخته میشود و همزمان آنها را به تعداد مشخصی از بازدیدکنندگان نمایش میدهیم. هر کدام نرخ تبدیل بالاتری داشت برنده میشود و از آن ورژن برای ادامه کمپین استفاده میکنیم.
برند آگاهی (Brand Awareness) :
حضور در اذهان مخاطبان را برند آگاهی میگویند. اینکه مخاطبان بدانند ما حضور داریم و چه خدمت یا محصولی را ارائه میکنیم. برند آگاهی یکی از شاخصهای اصلی در سنجش قدرت برند است و هر چقدر میزان برند آگاهی از برند ما بیشتر باشد، قدرت برند ما نیز بیشتر است. ( تبلیغات بنری، تبلیغات ویدیویی و تبلیغات در موتورهای جستجو به گونه ای که کلمات کلیدی به صورت Broad انتخاب شده باشند به افزایش میزان برند آگاهی کمک میکنند).
اصطلاحات و مفاهیم کانالها و روشهای بازاریابی اینترنتی
کانالهای بازاریابی (Channels) :
پلهای ارتباطی آنلاین که میتوانیم خودمان را از طریق آنها به مشتریان معرفی کنیم یا مشتریان را به واسطه این کانالهای ارتباطی به سمت کسب و کار (وبسایت یا اپلیکیشن) خود هدایت کنیم. از جمله کانالها و روشهایی که در حوزه دیجیتال مارکتینگ بسیار کاربردی و مهم هستند میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
ایمیل مارکتینگ (Email Marketing) :
کمپینهایی که مبتنی بر ایمیل هستند، در واقع از کانال ارتباطی ایمیل استفاده میکنند. انواع ایمیل اتومیشنها و کمپینهای مناسبتی که اجرا میشوند در کانال Email قرار میگیرند.
تبلیغات کلیکی یا پرداخت به ازاء کلیک (Pay-Per-Click Advertising (PPC :
نوعی از تبلیغات آنلاین است که تبلیغ کننده به ازاء هر کلیکی که روی تبلیغش انجام شود مبلغی را به شرکت مجری تبلیغات پرداخت میکند. معمولا حساب خود را باید شارژ کنید سپس به ازاء هر کلیک از شارژ اکانت شما کسر میشود. دقت کنید که PPC را با CPC اشتباه نگیرید. PPC یک نوع از تبلیغات است اما CPC یا Cost-Per-Click به معنی هزینه هر کلیک میباشد.
سئو (SEO) :
بهینه سازی برای موتورهای جستجو یا Search Engine Optimization یعنی وبسایت خود را به گونه ای برای موتورهای جستجو بهینه سازی کنیم تا کاربران از طریق جستجو در موتورهای جستجو بتوانند وبسایت ما را پیدا کنند. در واقع از طریق موتورهای جستجو خودمان را به مشتریان بلقوه معرفی میکنیم.
تبلیغات نمایشی (Display Advertising) :
نوعی از تبلیغات است که تبلیغ کننده به خاطر دیده شدن تبلیغش به مجری تبلیغات مبلغی را پرداخت میکند. مثلا به ازاء هر ۱۰۰۰ نفر که بنر تبلیغاتی اش را ببیند باید A تومان پرداخت کند. معمولا چنین تبلیغاتی به صورت بصری و در قالب بنر میباشد که کاربرد اصلی آن برای برندینگ و افزایش برند آگاهی Brand Awareness است. البته در ایران وقتی از تبلیغات بنری صحبت میشود منظور همان تبلیغات PPC است و مجری تبلیغات به ازاء هر کلیکی که روی بنر تبلیغاتی شما انجام شود، مبلغی را از شما دریافت میکند. همچنین در برخی از سایتها جایگاههای ثابتی برای نمایش بنرها وجود دارند که نحوه محاسبه آنها به صورت اجاره ای میباشد. یعنی یک جایگاه تبلیغات بنری ثابت در قسمتی از سایت یا اپلیکیشن را برای مدتی مشخص به ازاء پرداخت A تومان در اختیار شما میگذارند.
بازاریابی از طریق شبکه های اجتماعی (Social Media Marketing (SMM :
از طریق شبکههای اجتماعی میتوان تعداد زیادی از مخاطبان اصلی را هدف قرار داد و با افزایش برند آگاهی میان آنها، سرنخهایی را ایجاد کرد که در انتها منجر به فروش شوند. لذا شبکههای اجتماعی به عنوان یکی از اصلی ترین کانالهای بازاریابی آنلاین قلمداد میشوند.
بازاریابی محتوا (Content Marketing) :
تولید محتوا با کیفیت مبتنی بر بازار هدف و انتشار صحیح آن میتواند مخاطبان زیادی را به سمت کسب و کار آنلاین ما هدایت کند. لذا امروزه تولید محتوا یکی از کانالها یا ابزارهای استراتژیک در حوزه دیجیتال مارکتینگ بشمار میآید.
افیلیت مارکتینگ / همکاری در فروش (Affiliate Marketing) :
در این روش بازاریابی، افراد دیگری محصول یا خدمات ما را از طریق وبسایت یا اپلیکیشن خودشان بازاریابی میکنند و به ازاء هر فروش درصدی از فروش را به عنوان پورسانت دریافت میکنند. بهترین تعریف برای همکاری در فروش، را میتوان از تعریف درآمد انفعالی هوشمند آقای پت فلین ارایه کرد. ))همکاری در فروش، فرآیند کسب درآمد پورسانتی از طریق تبلیغ محصولات دیگران است. شما محصولی را که دوست دارید پیدا میکنید،آن را تبلیغ میکنید و قسمتی از سود حاصل از فروش را دریافت میکنید. ))
پرفورمنس مارکتینگ (Performance Marketing) :
روشی از بازاریابی اینترنتی که پرداخت هزینه در کمپینهای آن مبتنی بر انجام شدن یک اکشن خاص مثل فروش، ثبت نام یا کلیک و … میباشد. این روش را میتوان با بودجههای حداقلی برای مارکتینگ اجرا کرد و لذا ریسک پایینی دارند. لازم به ذکر است که پرفورمنس مارکتینگ روشهای مختلفی دارد اما معروفترین آنها افیلیت مارکتینگ است.
بازاریابی موتورهای جستجو (SEM) :
این یک اصطلاح برای تبلیغاتی است که در موتورهای جستجو انجام میدهیم. مثلا تبلیغات گوگل ادورز یکی از روشهای Search Engine Marketing هست که نوعهای مختلفی از جمله PPC دارد.
اصطلاحات و مفاهیم سئو (SEO)
کوئری (Query) :
عبارتی که کاربر در موتور جستجو، جستجو میکند.
کلمه کلیدی (Keyword) :
: بخش اصلی از کوئری است که کاربر جستجو میکند و بیشتر اوقات با کوئری مشابه است. کلمه کلیدی در واقع عبارتی است که ما میخواهیم اگر در کوئری کاربر بود، سایت یا صفحه مورد نظر ما در رتبه اول نمایش داده شود.
تحقیق کلمه کلیدی Keyword Research)) :
پیدا کردن کلمات کلیدی که کاربران، آنها را در کوئریهای خود استفاده میکنند و در صورتی که با آن کلمات در رتبههای بالا از SERP باشیم، فروش ما افزایش پیدا میکند.
کلمه کلیدی کوتاه (Short keyword) :
کلمات کلیدی که حداکثر ۲ کلمه باشند.
کلمه کلیدی بلند (Long keyword) :
کلمات کلیدی که حداقل دو کلمه باشند.
سئو ON Page :
کلیه اقداماتی که جهت بهینه سازی وبسایت یا صفحه برای موتورهای جستجو روی سایت یا صفحه انجام میدهیم.
تایتل صفحه / عنوان صفحه (Page Title) :
در کدهای HTML در قسمت هدر صفحه، یک تگ مخصوص تایتل وجود دارد و عبارتی که بین آن قرار میگیرد، عنوان صفحه است. به تایتل صفحه تگ تایتل هم گفته میشود.
توضیح :
برای دیدن سورس کدهای هر صفحه، آن صفحه را باز کنید و دکمه Ctrl+U را بزنید.
مثال :
<title>گوگل تگ منیجر GTM چیست؟ آموزش گام به گام گوگل تگ منیجر Google Tag Manager</title>
در بیشتر اوقات موتورهای جستجو، دقیقا تایتل صفحه را به عنوان تایتل نتایج در SERP قرار میدهند.

متا دسکریپشن / توضیح صفحه (Meta Description) :
در کدهای HTML در قسمت هدر صفحه، یک متا تگ مخصوص دسکریپشن وجود دارد و عبارتی که بین آن قرار میگیرد، دسکریپشن یا توضیحات صفحه است. در بیشتر اوقات موتورهای جستجو، متا دسکریپشن را به عنوان دسکریپشن نتایج در SERP قرار میدهند. اما اگر دسکریپشن تعریف نشده باشد موتور جستجو از محتوای متنی داخل صفحه هر تکه را که خودش صلاح بداند به عنوان توضیحات برای این صفحه در SERP لحاظ میکند. متا دسکریپشن میتواند تا ۳۲۰ کارکتر باشد.
مثال :
<meta name=”description” content=”گوگل تگ منیجر یک نرم افزار تحت وب است که با مرورگر باز میشود و به شما این امکان را میدهد تا بدون نیاز به کد نویسی و مراجعه مکرر به سورس کدها بتوانید تگهای مورد نیازتان را ایجاد، حذف یا مدیریت کنید. با گوگل تگ منیجر Google Tag Manager میتوانید اطلاعات بسیار کاربردی و ارزشمندی از رفتار کاربران وبسایتتان بدست بیاورید.”/>
در بیشتر اوقات موتورهای جستجو، متا دسکریپشن را به عنوان دسکریپشن نتایج در SERP قرار میدهند.

تگ H1 :
یک تگ HTML است که عنوان محتوا صفحه، درون آن قرار میگیرد. در واقع تگ H1 موضوع اصلی محتوا صفحه را به موتور جستجو نشان میدهد. بهتر است در یک صفحه بیش از یک تگ H1 نداشته باشیم. استفاده از کلمه کلیدی در تگ H1 برای سئو الزامی است.
مثال :
<h1 class=”post-title entry-title”>گوگل تگ منیجر GTM چیست ؟</h1> |

تگ H2 :
یک تگ HTML میباشد که عنوان هر پاراگراف از متن، درون آن قرار میگیرد. در واقع تگ H2 موضوع اصلی هر پاراگراف از صفحه را به موتور جستجو نشان میدهد. اهمیت H2 از H1 یک واحد کمتر است. در یک صفحه میتوانیم چند تگ H1 داشته باشیم.
مثال :
<h2>مزایا و معایب گوگل تگ منیجر GTM</h2>

تگ ALT :
جایگزین متنی یک تصویر است که برای موتورهای جستجو مهم میباشد. در صورتی که کاربران به هردلیل نتوانند عکس را مشاهده کنند، متنی که به عنوان ALT برای عکس درج شده باشد را میبینند.
بردکرامپ (Breadcrumb) :
مسیر رسیدن یک کاربر از صفحه نخست یک سایت تا صفحات داخلی آن است که معمولا همان دسته بندیهای وبسایت میباشد. بردکرامپ به صورت لینکدار معمولا در بالای صفحه نمایش داده میشود تا هم کاربر بفهمد در چه مسیری از سایت قرار دارد و هم یک راه ساده برای گشت و گذار در قسمتهای مرتبط در اختیارش باشد.

لینک داخلی (Internal Link) :
به کلیه لینکهای درون سایت که به خود سایت اشاره میکنند لینک داخلی میگویند. لینکهای داخلی مانند راهنماهایی هستند که کاربران و موتورهای جستجو را برای بازدید از دیگر قسمتهای سایت راهنمایی میکنند.
لینک خارجی (External Link) :
به کلیه لینکهای درون سایت که به سایتهای دیگر اشاره میکنند لینک خارجی میگویند. مثلا اگر در سایت خودتان انتهای یک مقاله منبع آن را ذکر کنید و به سایت منبع لینک بدهید، در این صورت آن لینک برای سایت شما یک لینک خارجی محسوب میشود. همچنین اگر یک سایت به سایت شما لینک بدهد نیز برای سایت شما لینک خارجی محسوب میشود.
لینک سازی خارجی (External Link Building) :
کلیه اقداماتی که برای دریافت لینک خارجی انجام می دهیم را لینک سازی خارجی یا بک لینک سازی میگویند. بک لینکها یکی از مهمترین پارامترهای موثر در سئو میباشند.
لینک سازی داخلی (Internal Link Building) :
ساختن لینکهایی درون صفحه که به قسمتهای دیگر سایت خودمان اشاره میکنند. این کار به حرکت کاربران و موتورهای جستجو درون وبسایت کمک میکند.
محتوا تکراری (Duplicate content) :
وجود دو صفحه در سایت با آدرسهای متفاوت که محتوا یکسان داشته باشند. از نظر موتورهای جستجو، محتوا تکراری یک پارامتر منفی است و امکان دارد که آن صفحات Index نشوند.
تایتل تکراری (Duplicate title) :
وجود دو صفحه در سایت با آدرسهای متفاوت که تایتل یکسان داشته باشند. از نظر موتورهای جستجو، تایتل تکراری یک پارامتر منفی است امکان دارد که آن صفحات Index نشوند.
دسکریپشن تکراری (Duplicate Description) :
وجود دو صفحه در سایت با آدرسهای که دسکریپشن یکسان داشته باشند. از نظر موتورهای جستجو، دسکریپشن تکراری یک پارامتر منفی میباشد امکان دارد که آن صفحات Index نشوند.
تگ کنونیکال (Canonical Tag) :
در صورتی که Duplicate content در سایت وجود داشته باشد، از این تگ استفاده میکنیم تا صفحه اصلی که میخواهیم Index بشود را به موتور جستجو بشناسانیم. کنونیکال یک تگ HTML است که در هدر صفحه قرار میگیرد و به صفحه اصلی یا مادر لینک میشود.
مثال : <link rel=”canonical” href=”https://digitalanalytics.ir/” />
ریدایرکت ۳۰۱ (Redirect 301) :
به عنوان مثال با تغییر آدرس صفحه A، موتورهای جستجو دیگر نمیتوانند آن را ببینند و با خطا ۴۰۴ مواجه میشوند و اگر آن صفحه در موتور جستجو ایندکس شده باشد، پوزیشن خود را از دست میدهد. به همین دلیل لازم است تا آدرس جدید را به موتور جستجو اعلام کنیم. این کار را از طریق عمل ریدارکت ۳۰۱ انجام میدهیم و به موتورجستجو میگوییم که آدرس صفحه A برای همیشه به آدرس جدید تغییر کرده است. همچنین در برخی موارد برای جلوگیری از ایجاد Duplicate نیز استفاده میشود. ( ریدارکت www یا HTTP )
پروتکل (HTTPS) :
یک پروتکل انتقال داده رمزنگاری شده است و در صورتی که سایت گواهی SSL داشته باشد این پروتکل در ابتدای آدرس دامنه اش قرار میگیرد. از آنجایی که موتورهای جستجو تلاش میکنند تا سایتهای امن را به کاربران خودشان نشان بدهند، به نظر میرسد که در مبحث سئو نیز مهم باشد.
مثال : Https://digitalanalytics.ir
سئو OFF Page :
کلیه اقداماتی که جهت بهینه سازی وبسایت یا صفحه برای موتورهای جستجو در خارج از سایت یا صفحه انجام میدهیم.
بک لینک (Backlink) :
کلیه لینکهای سایت ما که در سایتهای دیگر قرار میگیرند را بک لینک میگویند. بک لینک یکی از پارامترهای مهم و تاثیرگذار در بهبود رتبه یک سایت یا صفحه در SERP میباشد.
لینک سازی (Link Building) :
با توجه به اهمیت بک لینک، تلاش میکنیم تا در سایتهای با کیفیت لینک سایت خودمان را درج کنیم. در واقع به صورت مصنوعی وبسایت خودمان را در سایتهای دیگر درج میکنیم تا موتور جستجو وبسایت ما را به عنوان یک سایت مشهور در نظر بگیرد. اگر سایتهایی که در آنها لینک سازی میکنیم از نظر گوگل معتبر باشند، وبسایت ما در نظر گوگل یک سایت مشهور و محبوب شناخته میشود که به مرور زمان منجر به بهبود رتبه سایت ما در SERP میشود.
MOZ :
یک وبسایت به آدرس MOZ.COM است که شاخصهایی را برای ارزیابی یک وبسایت از دیدگاه موتور جستجو طراحی و در اختیار عموم قرار داده است. همچنین این وبسایت به صورت تخصصی روی مبحث سئو کار میکند و بلاگ آن منبع مطالعاتی خوبی برای مباحث مربوط به سئو است.
دامین ادوریتی DA (Domain Authority) :
یکی از شاخصهای MOZ است که نشان دهنده قدرت دامنه یک سایت میباشد. عددی بین ۰ تا ۱۰۰ که هرچقدر این عدد بالاتر باشد احتمال اینکه آن وبسایت بتواند در رتبههای بالاتری در SERP قرار بگیرد بیشتر است.
پیج ادوریتی PA) Page Authority) :
یکی از شاخصهای MOZ است که نشان دهنده قدرت صفحه ای مشخص از یک سایت میباشد. عددی بین ۰ تا ۱۰۰ که هرچقدر این عدد بالاتر باشد احتمال اینکه آن صفحه بتواند در رتبههای بالاتری در SERP قرار بگیرد بیشتر است.
وبسایت اسپم (Spam website) :
وبسایتهایی که مطالب را از دیگر وبسایتها دقیقا کپی پیست میکنند و اصطلاحا هیچ گونه ارزشی به محتوایی که در سایت خود درج میکنند اضافه نمیکنند. چنین سایت هایی از نظر گوگل بد هستند و آنها را سایتهای اسپم میداند. لینک گرفتن از سایتهای اسپم اثر منفی در سئو دارد.
اسپم اسکور (Spam Score) :
یکی از شاخصهای MOZ برای بررسی یک وبسایت است. عددی بین ۰ تا ۱۷ که هرچقدر این عدد بالاتر باشد نشان دهنده این است که آن سایت از نظر موتورهای جستجو احتمالا یک سایت اسپم است. برای بک لینک سازی نباید از سایتهایی که اسپم اسکور آنها بالا میباشد بک لینک بگیریم. ( از نظر بسیاری از متخصصان سئو اسپم اسکور مجاز برای لینک سازی حداکثر ۳ است)
آنچر تکست (Anchor text) :
کلمه، عبارت یا متنی که لینکدار باشد و با کلیک کردن روی آن به صفحه دیگری برویم. برای بک لینک گرفتن باید از آنچر تکست استفاده کنیم. البته باید در نظر داشته باشید که آنچر تکست میبایست با موضوع اصلی صفحه ارتباط معنایی داشته باشد.
لینک (فالو Do-follow Link) :
لینکهایی که اگر موتورهای جستجو به آنها برسند، از طریق آنها به سایت مقصد نیز سر میزنند. (درگاه ورود مجدد موتور جستجو به سایت )
لینک No-follow Link :
لینکهایی که اگر موتورهای جستجو به آنها برسند، از طریق آنها به سایت مقصد سر نمیزنند.
سرپ (SERP) (Search Engine Result Page) :
صفحه نتایج جستجو یا به عبارت دیگر، صفحه ای که پس از جستجو یک عبارت در موتور جستجو، به شما نشان داده میشود.
نتایج طبیعی / ارگانیگ در SERP (Organic Result) :
هنگامی که یک عبارت را جستجو میکنید، نتیجههایی که به شما نشان داده میشود دو نوع است. نتایج طبیعی و تبلیغات. وقتی ما راجع به سئو صحبت میکنیم منظورمان این است که رتبه سایت ما در لیست نتایج طبیعی اول باشد.
نتایج غیر طبیعی در SERP :
منظور تبلیغهایی است که در صفحه SERP نشان داده میشوند. کنار این نتایج AD نوشته شده است.
گوگل پنالتی (Google penalty) :
: اصطلاحی است که گوگل برای سایتهایی که از موتور جستجو خودش حذف میکند به کار میبرد و اصطلاحا آنها را پنالتی میکند. اگر سایتی پنالتی شود، دیگر در SERP دیده نمیشود.
کرال (Crawl) :
به معنی دیده و ذخیره شدن صفحه یا سایت توسط موتور جستجو است.
کرالر (Crawler) :
ربات موتورهای جستجو است که به اصطلاح در سایت میخزد و صفحات را کرال میکند.
رقابت کلمه کلیدی (Keyword Competition) :
یکی از شاخصهای ارائه شده توسط الکسا برای بررسی میزان رقابت روی یک کلمه کلیدی است.
محبوبیت کلمه کلیدی (Keyword Popularity) :
یکی از شاخصهای ارائه شده توسط الکسا برای بررسی میزان محبوبیت روی یک کلمه کلیدی است. هر چقدر محبوبیت یک کلمه کلیدی بیشتر باشد، تعداد جستجوهایی که شامل آن کلمه کلیدی میشوند نیز بیشتر است.
سختی کلمه کلیدی (Keyword Difficulty) :
هر چقدر رقابت روی یک کلمه کلیدی کمتر باشد، سختی رتبه گرفتن روی آن کلمه کلیدی در SERP کمتر است.
ایندکس (Index) :
قرار گرفتن صفحه یا سایت کرال شده در SERP به معنی ایندکس شدن است.
سایت مپ (Sitemap) :
یک فایل با فرمت XML است که موتور جستجو را راهنمایی میکند تا به قسمتهای مختلف سایت سر بزند و آنها را ببیند. در واقع نقشه دسترسی به قسمتهای مختلف سایت است که معمولا از طریق آدرس WWW.example.com/sitemap.xml قابل مشاهده است.
فایل Robots.txt :
یک فایل با فرمت Text است که حرکت خزنده موتور جستجو درون سایت برای کرال کردن را محدود میکند. این فایل درونهاست آپلود میشود و معمولا از طریق آدرس example.com/robots.txt در دسترس است.
وبمستر تولز (Webmaster Tools) :
موتورهای جستجو به مدیران وبسایتها یک پنل ارائه میدهند تا از طریق آن بتوانند ارتباط نزدیکتری با موتور جستجو داشته باشند و وضعیت سایت خودشان در موتور جستجو را بررسی کنند.
فتچ (Fetch) :
در وبمستر بخشی به عنوان Fetch وجود دارد که به صورت دستی میتوانیم آدرس صفحه سایت خودمان را در آن قسمت ثبت کنیم تا ببینیم موتور جستجو آن صفحه را چگونه میبیند. در صورت نیاز میتوانیم از موتورجستجو بخواهیم تا آن صفحه را ایندکس کند.
نرخ عبور از طریق کلیک (Click-through rate) :
حاصل تقسیم تعداد افرادی که روی یک لینک کلیک کرده اند بر تعداد کل افرادی که آن لینک را مشاهده کرده اند ضربدر ۱۰۰٫
نمایش (Impression) :
تعداد دفعاتی که یک لینک یا تبلیغ نمایش داده شده است.
رتبه Rank / Position :
جایگاه یک صفحه از سایت یا تبلیغ در SERP
سئوکپی (SEO Copywriting) :
نوشتن متن با کیفیتی که اصول سئو در آن رعایت شده و شامل کلمات کلیدی باشد تا در نتایج جستجو رتبه خوبی پیدا کند. در چنین متنهایی، تکرار کلمه کلیدی در متن نباید خواننده را اذیت کند یا تمرکز محتوا را از روی Conversion بردارد.
Rich snippets :
اطلاعات تکمیلی است که موتورهای جستجو به نتایج جستجو اضافه میکنند. مانند تعداد reviewها یا امتیازی که کاربران به آن صفحه داده اند که با ستاره نارنجی رنگ مشخص است.
Featured snippets :
پاسخهای صریح و کوتاه به جستجوهای کاربران است که علاوه بر ۱۰ نتیجه موجود در serps نشان داده میشود. این ویژگی هنوز برای جستجوهای به زبان فارسی فعال نشده است. ضمن اینکه برای قرار گرفتن در Featured snippets گوگل، محتوا باید ساختار منظم و خاص داشته باشد که با جستجو در گوگل میتوانید درباره آن اطلاعات کافی را کسب کنید. در تصویر زیر یک نمونه از Featured snippets را مشاهده میکنید.

اصطلاحات و مفاهیم ایمیل مارکتینگ
نرخ باز شدن یا Open Rate :
تعداد ایمیلهای باز شده توسط کاربران تقسیم بر تعداد کل ایمیلهای ارسال شده ضربدر ۱۰۰٫
Email CTR :
تعداد کلیکهایی که روی محتوا ایمیل صورت گرفته و کاربر وارد وبسایت شده تقسیم بر کل ایمیلهای باز شده ضربدر ۱۰۰٫ یکی از مهمترین شاخصهای ارزیابی ایمیل مارکتینگ است.
Deliverability :
تعداد ایمیلهایی که در یک کمپین ایمیل مارکتینگ به اینباکس ایمیل کاربران رسیده باشد نه به فولدر اسپم یا بلک لیست.
شخصی سازی ایمیل Personalization:
یعنی استفاده از نام، نام خانوادگی یا اطلاعات شخصی افراد در ایمیل. مثلا استفاده از اسم افراد در تایتل ایمیل، یا شروع محتوا ایمیل با درج نام کاربردریافت کننده ایمیل. البته ایجاد و ارسال محتوا به ایمیل کاربران بر اساس دادههایی که از رفتار آنها در سایت یا اپلیکیشن جمع آوری شده است نیز، ورژن پیشرفته و بسیار موثر از شخصی سازی ایمیل است که در مباحث اتوماسیون بازاریابی مطرح میشوند.
Bounce Back :
تعداد ایمیلهایی که به دست مخاطبان نرسیده است و به سمت خود شما بازگشته است. ممکن است زمانی اتفاق بیافتد که کاربران در نوشتن ایمیل خود اشتباه تایپی داشته باشند یا آن ایمیل وجود نداشته باشد.
اصطلاحات و مفاهیم تبلیغات کلیکی
CPI :
هزینه تبلیغات به ازاء هر بازدید. مخفف Cost per impression است.
CPM یا CPT :
هزینه تبلیغات به ازاء هر ۱۰۰۰ بازدید است. مخفف Cost per thousand impressions یا Cost per mille است.
CPA / PPA :
هزینه تبلیغ به ازاء انجام کاری است. معمولا در پرفورمنس مارکتینگ استفاده میشود. مخفف Cost per acquisition یا Pay per acquisition است. ولی معمولا اصطلاح Cost per action رایج تر است.
CPL :
هزینه تبلیغ به ازاء تکمیل فرم ثبت نام یا دریافت ایمیل کاربر است و تبلیغ کننده به ازاء تکمیل هر فرم ثبت نام، بدون در نظر گرفتن تعداد کلیک و نمایش هزینه میپردازد.
تبلیغات همسان یا Native :
نوعی از تبلیغات که تبلیغ به گونه ای در محتوا صفحه نمایش داده میشود که کاربران سایت گمان میکنند که آن تبلیغ بخشی از محتوا سایت است.